Home / Tehnologie / Stiinta / Ziduri uriaşe pentru a opri tornadele

Ziduri uriaşe pentru a opri tornadele


Posted by: Adrian in Stiinta, Tehnologie Comments Off on Ziduri uriaşe pentru a opri tornadele 3021 Views

tornade

Construirea a trei mari ziduri de-a latul numitei Tornado Alley (aleea tornadelor) din Statele Unite ar putea evita dezastrele, după cum propune un fizician.

Barierele – de 300 metri înălţime şi 160 kilometri lungime – ar putea acţiona ca lanţurile de munţi, slăbind vânturile înainte să se formeze tornadele.

Construcţia lor ar avea un cost estimat de 16 miliarde USD, însă ar putea economisi alte miliarde în daune anuale, conform lui Rongjia Tao, cercetător de la Universitatea Temple din Philadelfia.

În mai 2013, o tornadă a ras suburbiile Oklahoma City.

Tao şi-a prezentat ideea la recenta şedinţă a Societăţii Americane de Fizică desfăşurată la Denver.

Totuşi criticii susţin că este impracticabilă şi că va crea mai multe probleme decât promite să rezolve.

Anual, sute de tornade se abat asupra comunităţilor situate de-a lungul marelui coridor nord-sud între Munţii Stâncoşi şi Munţii Apalaşi.

Zidurile propuse nu ar proteja localităţile, nefiind suficient de rezistente pentru a frâna o tornadă în mişcare. În schimb, ar îndulci curenţii de aer rece din nord şi cald din sud, cei care formează aceste fenomene atmosferice, aşa cum asigură Tao.

tornade 2

“Dacă construim trei mari ziduri est-vest, unul în Dakota de Nord, unul la graniţa între Kansas şi Oklahoma şi al treilea în sud în Texas şi Louisiana, vom reduce ameninţările în Tornado Alley pentru totdeauna”, zice Tao. Zidurile ar putea fi proiectate într-o “formă atractivă”.

tornade 3

Fizicianul dă ca exemplu zgârie-norii Comcast din Philadelfia, tot de 300 m înălţime, având faţada din sticlă călită. “Zidul nostru de tornadă poate fi de sticlă. Ar putea fi ceva emblematic şi frumos”, declară Tao pentru BBC. “Am vorbit cu câţiva arhitecţi şi spun că este posibil. Ar dura câţiva ani terminarea zidurilor dar am putea construi în etape”.

Savantul vrea să propună planul guvernului sau agenţiilor medioambientale, dar reacţia experţilor meteorologi a fost foarte sceptică.

Harold Brooks, de la Laboratorul Naţional pentru Furtuni Severe, opinează că barierele “pur şi simplu nu vor funcţiona”.

“Soluţia tornadelor nu este să încercăm să ne debarasăm de ele. Sunt mai bune previziunile şi alertele pentru ca populaţia să se pună la adăpost. Case mai bune, refugii mai bune”

“Poate dacă s-ar construi o barieră la scara Alpilor –2.000 sau 3.000 m înălţime– s-ar putea întrerupe”, afirmă meteorologul. “Însă e clar că aceasta ar cauza o drastică schimbare a climei”.

“Leacul ar fi mai rău decât boala”, a comentat meteorologul Wurman pentru BBC.

Sursa: BBC Mundo

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top