Home / Jocuri / World of Warcraft, cuib de spioni?

World of Warcraft, cuib de spioni?


Posted by: Adrian in Jocuri, PC Comments Off on World of Warcraft, cuib de spioni? 1649 Views

warcraft 2

Elfi şi avataruri virtuale utilizaţi în lupta antiteroristă. Acestea sunt metodele – puţin convenţionale – folosite de serviciile de informaţii americane şi britanice, conform ultimelor dezvăluiri ale documentelor furnizate de Edward Snowden.

După un document datând din 2008, publicat pe situl Propublica şi consultat de New York Times şi Guardian, jocul de rol online World of Warcraft era sub supravegherea principalelor agenţii de informaţii. Conform textului, o astfel de platformă online ar putea fi folosită în scopuri malefice, pentru a planifica în secret atacuri teroriste sau pentru a proceda la transferuri de bani.

Analiza acestui univers este descrisă ca o “oportunitate” de către agenţi, deoarece aceste servicii online dispun de numeroase date cu privire la jucători. De aceea agenţii serviciilor secrete au utilizat avataruri în scop informativ.

warcraft

Conform documentului, lumile virtuale şi marile jocuri multijucători, capabile să reunească zeci de milioane de jucători, ar permite răufăcătorilor potenţiali să “se ascundă, rămânând totuşi văzuţi de toţi”. Ceea ce ar justifica, pentru NSA, ca aceste programe să intre în categoria de platforme de supravegheat, la fel ca reţelele sociale sau serviciile de video prin Internet.

Chestionat de Guardian, un responsabil de la Blizzard a spus că nu are cunoştinţă despre aceste practici. Microsoft şi editorul programului Second Life, Linden Lab, n-au dorit să facă comentarii. După cum spun documentele, platformele de joc mobile au făcut de asemenea obiectul unor controale similare.

Documentele nu menţionează niciun succes antiterorist legat de această iniţiativă, subliniază New York Times. Nu se spune nici câţi jucători au fost supravegheaţi, nici măcar câţi agenţi au fost mobilizaţi.

Situl american ironizează, ulterior, maniera în care “ameninţarea” universurilor virtuale a fost subestimată. NYT a explicat că sunt atâţia agenţi în lumile virtuale încât o unitate, gândită să evite “coliziunile” între membrii diferitelor servicii, a fost creată.

Sursa: lemonde.fr

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top