Home / Tehnologie / Stiinta / Un nou material promite să revoluţioneze tehnica de calcul

Un nou material promite să revoluţioneze tehnica de calcul


Posted by: Adrian in Stiinta, Tehnologie 0 52854 Views

material

Cercetătorii americani au descoperit un material magnetic foarte sensibil ce ar putea transforma hard discurile calculatoarelor şi dispozitivele de stocare a energiei.

Acest compus –un strat dublu de metal- necesită doar o mică schimbare de temperatură pentru a-şi modifica radical magnetismul, o proprietate extrem de utilă în ingineria electronică.

“Niciun alt material cunoscut de om nu poate face asta. Este de mare efect. Şi putem utiliza tehnici de inginerie”, a explicat Ivan Schuller de la Universitatea California din San Diego.

Schuller şi-a prezentat descoperirile la şedinţa Societăţii de Fizică a SUA din Denver.

Materialul combină straturi subţiri de nichel şi oxid de vanadiu, creând o structură ce surprinde prin sensibilitatea sa la căldură.

“Magnetismul se poate controla doar într-un strâns rang de temperatură, fără a aplica un câmp magnetic. Şi, în principiu, îl putem controla şi din voltaj sau curent”, a spus profesorul Schuller.

“La temperaturi joase, oxidul este un izolant. La temperaturi înalte este un metal. Şi la mijloc se transformă într-un material ciudat”, a adăugat.

Deşi este prea devreme pentru a spune exact cum se va utiliza, Schuller vede o ocazie evidentă pentru sistemele de memorie ale calculatoarelor.

“O problemă cu memoria magnetică este reversibilitatea: avem nevoie să fie reversibilă, dar şi stabilă.

Cele mai bune sisteme actuale sunt asistate de căldură, dar utilizează raze laser, ce necesită o mare cantitate de căldură. Dar cu acest nou material trebuie încălzite doar la 20 grade (Kelvin) pentru a obţine un schimb de cinci ori al rezistenţei magnetice”, a afirmat la conferinţă.

Altă utilizare potenţială este la reţelele electrice. Schuller prevede un nou tip de transformator ce poate face faţă la vârfuri de tensiune, când trăzneşte sau există o creştere subită a tensiunii.

“Nu spun că va rezolva criza energetică a lumii, dar ne va ajuta fără îndoială”, a profeţit.

Sursa: BBC Mundo

About Adrian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top