Home / Tehnologie / Stiinta / Un nou material promite să revoluţioneze tehnica de calcul

Un nou material promite să revoluţioneze tehnica de calcul


Posted by: Adrian in Stiinta, Tehnologie Comments Off on Un nou material promite să revoluţioneze tehnica de calcul 53075 Views

material

Cercetătorii americani au descoperit un material magnetic foarte sensibil ce ar putea transforma hard discurile calculatoarelor şi dispozitivele de stocare a energiei.

Acest compus –un strat dublu de metal- necesită doar o mică schimbare de temperatură pentru a-şi modifica radical magnetismul, o proprietate extrem de utilă în ingineria electronică.

“Niciun alt material cunoscut de om nu poate face asta. Este de mare efect. Şi putem utiliza tehnici de inginerie”, a explicat Ivan Schuller de la Universitatea California din San Diego.

Schuller şi-a prezentat descoperirile la şedinţa Societăţii de Fizică a SUA din Denver.

Materialul combină straturi subţiri de nichel şi oxid de vanadiu, creând o structură ce surprinde prin sensibilitatea sa la căldură.

“Magnetismul se poate controla doar într-un strâns rang de temperatură, fără a aplica un câmp magnetic. Şi, în principiu, îl putem controla şi din voltaj sau curent”, a spus profesorul Schuller.

“La temperaturi joase, oxidul este un izolant. La temperaturi înalte este un metal. Şi la mijloc se transformă într-un material ciudat”, a adăugat.

Deşi este prea devreme pentru a spune exact cum se va utiliza, Schuller vede o ocazie evidentă pentru sistemele de memorie ale calculatoarelor.

“O problemă cu memoria magnetică este reversibilitatea: avem nevoie să fie reversibilă, dar şi stabilă.

Cele mai bune sisteme actuale sunt asistate de căldură, dar utilizează raze laser, ce necesită o mare cantitate de căldură. Dar cu acest nou material trebuie încălzite doar la 20 grade (Kelvin) pentru a obţine un schimb de cinci ori al rezistenţei magnetice”, a afirmat la conferinţă.

Altă utilizare potenţială este la reţelele electrice. Schuller prevede un nou tip de transformator ce poate face faţă la vârfuri de tensiune, când trăzneşte sau există o creştere subită a tensiunii.

“Nu spun că va rezolva criza energetică a lumii, dar ne va ajuta fără îndoială”, a profeţit.

Sursa: BBC Mundo

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top