Home / Tehnologie / Stiinta / Un medicament ce paralizează cancerul în mod permanent fără a afecta celulele sănătoase

Un medicament ce paralizează cancerul în mod permanent fără a afecta celulele sănătoase


Posted by: Adrian in Stiinta Comments Off on Un medicament ce paralizează cancerul în mod permanent fără a afecta celulele sănătoase 149 Views

Este vorba de un nou medicament contra cancerului care scufundă celulele canceroase într-un somn permanent.

O echipă de cercetători din Melbourne (Australia) a descoperit un nou tip de medicament contra  cancerului ce poate adormi celulele canceroase în mod permanent, oprindu-le creşterea şi împrăştierea prin organism. Şi fără efecte secundare pentru celulele sănătoase. Este vorba, fără îndoială, de un nou succes în medicină, ce ne va schimba modul de tratare a cancerului, după cum publică revista Nature.

Acest nou tip de medicament ar putea oferi o alternativă incredibilă pentru pacienţii cu cancer, şi deja a demonstrat că este o mare promisiune pentru a opri progresia cancerului în cazurile de cancer de sânge şi de ficat, ca şi pentru a întârzia recidiva cancerului.

Somn permanent

Cercetarea, condusă de Tim Thomas şi Anne Voss de la Institutul Walter şi Eliza Hall, Jonathan Baell de la Institutul de Ştiinţe Farmaceutice Monash şi Brendon Monahan de la Cancer Therapeutics CRC, au cercetat dacă inhibarea KAT6A şi KAT6B ar putea reprezenta o nouă direcţie pentru a trata cancerul.

Se ştie că ambele proteine – KAT6A şi KAT6B- joacă un rol important în dirijarea cancerului. KAT6A se află la poziţia 12 din lista de gene mai frecvent amplificate în cancere.

“De la început, descoperim că epuizarea genetică a KAT6A cvadriplică speranţa de viaţă în modelele animale de cancer de sânge numit linfom. Înarmaţi cu descoperirea că KAT6A este un important factor de cancer, începem să căutăm forme de a inhiba proteina pentru a trata cancerul”, lămureşte Thomas.

Fără ameninţare pentru ADN: diferenţele între terapii

Activităţile de cercetare s-au desfăşurat timp de aproape un deceniu, necesitând o puternică colaborare între experţii în cercetarea cancerului, chimia medicală şi descoperirea de medicamente.

Există o diferenţă fundamentală între această nouă clasă de medicamente şi terapiile standard contra  cancerului.

Chimioterapia şi radioterapia funcţionează cauzând prejudicii ireversibile ADN-ului. Celulele canceroase nu pot repara acest prejudiciu şi mor. Dezavantajul este că aceste terapii nu se pot adresa doar celulelor canceroase ci de asemenea pot cauza un prejudiciu semnificativ celulelor sănătoase. Aceasta cauzează efecte secundare bine cunoscute pe termen scurt, precum greţuri, oboseală, căderea părului şi susceptibilitate la infecţii, ca şi efecte pe termen lung, precum infertilitate şi un risc major de a dezvolta alte tipuri de cancer.

“Această nouă clasă de compuşi opreşte divizarea celulelor canceroase dezactivându-le capacitatea de a ‘activa’ iniţierea ciclului celular. Termenul tehnic este senescenţa celulară. Celulele nu sunt moarte, dar nu se mai pot divide şi prolifera. Fără această capacitate, celulele canceroase se opresc pe uscat“, explică Voss.

“Încă mai este mult de lucru pentru a ajunge la un punct în care această clasă de medicamentos va putea fi testată pe pacienţi cu cancer uman. Totuşi, descoperirea noastră sugerează că aceste medicamente ar putea fi îndeosebi utile ca un tip de terapie de consolidare care întârzie sau previne recidiva după tratamentul iniţial“, continuă Voss.

“Posibilitatea de a oferi medicilor alt instrument de folosit pentru a întârzia substanţial recurenţa  cancerului ar putea avea un mare impact pentru pacienţi“, concluzionează.

Referinţe: Jonathan B. Baell et al. Inhibitors of histone acetyltransferases KAT6A/B induce senescence and arrest tumour growth, Nature (2018). DOI: 10.1038/s41586-018-0387-5

Credit imagine: NIH


About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top