Home / Tehnologie / Stiinta / S-au creat celule cu simţ tactil

S-au creat celule cu simţ tactil


Posted by: Adrian in Stiinta Comments Off on S-au creat celule cu simţ tactil 125 Views

Recuperarea sensibilităţii la persoanele cu paralizii poate deveni curând o realitate graţie unei noi cercetări.

Cercetătorii de la Centrul de Medicină Regenerativă Eli & Edythe împreună cu alţii de la Centrul de Cercetare a Celulelor Mamă al UCLA au reuşit să transforme celule mamă umane în interneuroni senzoriali, care sunt celulele receptoare ce formează simţul nostru tactil.

Această procedură ar putea fi un pas important pentru a proiecta terapii cu celule mamă care să ajute la redarea senzaţiei tactile persoanelor cu paralizii, care şi-au pierdut sensibilitatea într-una din părţile corpului. Studiul a fost condus de Samantha Butler, profesor de Neurobiologie la UCLA şi membru al Centrului de Cercetare a Celulelor Mamă şi publicat în ziarul Stem Cell Reports.

Celulele receptoare tactile, care sunt un tip de neuroni situaţi în măduva spinării, sunt responsabile de transmiterea informaţiei din tot organismul către sistemul nervos central, care pune în funcţiune simţul tactil. Lipsa sensibilităţii la atingere afectează persoanele cu paralizii care nu simt contactul cu alte persoane şi cu atât mai puţin percep durerea, ceea ce le pune în pericol de a suferi arsuri dacă ating fără să-şi dea seama o suprafaţă fierbinte. După cum spune Butler, “cercetările s-au centrat aproape totdeauna pentru a reuşi ca persoanele cu paralizii să meargă din nou. Pare că această capacitate de recuperare a simţului tactil nu este atât de importantă, însă pentru a putea merge din nou e nevoie de capacitatea de a simţi contactul şi de simţul spaţiului în corp. În realitate, şi unul şi celălalt proces merg mână în mână”.

Într-o cercetare anterioară publicată în septembrie în eLife, Butler şi colegii săi au relatat că o familie de proteine numite proteine morfogenetice ale osului trimit nişte semnale care influenţează dezvoltarea neuronilor receptori ai simţului la embrionii de pui.

Noua cercetare s-a bazat pe această descoperire pentru a o aplica în laborator la celulele mamă umane. Prin aplicarea unui tip de proteine morfogenetice osoase numite BMP4 împreună cu moleculele semnalizatoare de acid retinoic către celulele mamă embrionare umane s-a obţinut un amestec de două tipuri de interneuroni receptori tactili. Interneuronii senzoriali DI1 activează simţul propriocepţiei, cea care informează organismul de poziţia muşchilor şi de poziţia sa în spaţiu, şi DI3 ne permit să simţim presiunea pe piele.

Cercetătorii au găsit o combinaţie identică acesteia când au introdus molecule semnalizatoare în celulele mamă pluripotente induse, care se crează refăcând celulele mature ale pielii pacientului. Această metodă permite producerea de celule mamă capabile să creeze orice fel de celule cu acelaşi cod genetic al persoanei de la care provin. Posibilitatea de a fabrica celule receptoare tactile prin acest sistem poate ajuta la recuperarea sensibilităţii fără afectarea sistemului imunitar. Aceste celule se pot utiliza în proceduri clinice la persoane care suferă paralizii. Deocamdată, Butler şi echipa continuă să implanteze interneuroni senzoriali dI1 şi dI3 în şira spinării la şobolani pentru a-i integra în sistemul nervos şi a-i face să funcţioneze. Acesta este un pas crucial pentru a descoperi potenţialul terapeutic pentru oameni.

Sursa: Muy Interesante

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top