Home / De toate / Putem trăi mai mult?

Putem trăi mai mult?


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Putem trăi mai mult? 209 Views

O cercetare susţine că nu am atins limita noastră de longevitate. Însă unii oameni de ştiinţă nu sunt de acord.

Statisticile demografice (şi experienţa cotidiană) demonstrează că, începând de la 65 de ani, probabilitatea de a deceda creşte cu fiecare an ce trece. Dar dacă se ajunge la 80, posibilitatea să se moară în următoarele 365 de zile scade gradual. Se apropie, da, şi tot mai mult, dar scad opţiunile sale de a te prinde în următoarele douăsprezece luni. Paradoxurile vieţii.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Science de o echipă internaţională de demografi şi statisticieni, care a comparat 3.836 de cazuri bine documentate de cetăţeni italieni care au trăit 105 sau mai mulţi ani, cu rata de mortalitate a persoanelor situate în zona de vârstă de la 65 la 105. Datele acestei lucrări arată că o creştere a posibilităţilor de a muri în anul următor, totdeauna mai mari de la 65 de ani, încetează să crească dacă se ajunge la 105. Şi rata mortalităţii descreşte uşor cu fiecare an de supravieţuire, pornind de la această vârstă foarte înaintată, un efect mai mare la cei născuţi la date mai puţin îndepărtate.

Unul dintre autori, James W. Vaupel, este demograf la Institutul Max Planck de Cercetări Demografice din Rostock, Germania. Conform lui, “lucrarea noastră sugerează că longevitatea tot creşte şi nu a ajuns la o limită”. Vaupel crede că majoritatea copiilor născuţi după anul 2000 în ţările dezvoltate vor ajunge să împlinească 100 de ani. Greu de crezut, dar nu există limite pentru speranţa de viaţă”.

Un plafon vital

Sunt oameni de ştiinţă care aduc argumente contra concluziilor lui Vaupel şi colegilor săi. Unul dintre ei este Jan Vijg, genetician la Şcoala de Medicină Albert Einstein din New York. În declaraţiile făcute publicaţiei Los Angeles Times, Vijg afirmă că “există un plafon pentru durata vieţii”. În 2016 a publicat un studiu în Nature împreună cu o echipă de colegi în care se susţinea că, dacă am putea reuni 10.000 de persoane care au ajuns la 110 ani (ceea ce este în sine improbabil), doar una ar putea să depăşească 125.

Mai critic este S. Jay Olshansky, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Illinois, din Chicago, care şi el a răspuns pentru publicaţia californiană: “Concluzia că nu există limită la durata vieţii umane este iraţională”. După cum explică, între centenari, mai mult de jumătate mor la fiecare an ce trece. “Dacă doar 100 de persoane din milioane trec de 100 de ani, ce diferenţă este între a fi 50 sau 60 dintre acestea care supravieţuiesc pentru a-şi vedea următoarea aniversare? Organismul nu este făcut să dureze atât”.

Cine are dreptate? Probabil că ar fi trebuit întrebat Francisco Núñez, care a decedat în luna ianuarie la 113 ani, în casa sa din Bienvenida (Badajoz). “Bunicul Spaniei” ducea o viaţă liniştită şi cu obiceiuri fixe, mânca multe legume şi a încetat să-şi mai facă plimbarea zilnică doar la 104 ani.

Muy Interesante

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top