Home / De toate / Poate că te simţi singur, deşi nu eşti

Poate că te simţi singur, deşi nu eşti


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Poate că te simţi singur, deşi nu eşti 177 Views

Singurătatea nu este doar o situaţie reală, este şi o stare mentală şi psihologia insistă: ne simţim mai singuri când ştim mai puţin să convieţuim cu noi înşine.

În Spania, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, peste patru milioane de persoane trăiesc fără niciun fel de companie. Şi locuinţele cu un singur locatar cresc vertiginos ajungând deja la 25%. Nu toată lumea trăieşte înconjurată de ceea ce s-ar numi un mediu de companie. Uneori singurătatea este o circumstanţă trecătoare, alteori pur şi simplu nu putem face nimic pentru a o evita. Totuşi, singurătatea nu este doar o condiţie fizică, a mediului nostru, uneori este un sentiment ce, dacă este lăsat să crească, poate ajunge să contureze un tablou de depresie.

Mai multe studii au realizat că, deşi trăim într-o societate hiperconectată, de fiecare dată există un sentiment tot mai acut de singurătate şi asta produce un fel de tristeţe, melancolie sau angoasă care denotă că nu am învăţat să convieţuim cu noi înşine. Chiar pentru că ni se pare o societate conectată şi “animată” contrastele sunt majore când descoperim că atât când suntem în singurătate ori însoţiţi, putem avea tendinţa să ne simţim singuri.

Cei mai tineri, mai singuri

Deşi înclinăm să credem că problemele de singurătate fac parte din colectivele de vârstnici, un studiu realizat în SUA a reflectat că este, mai exact, generaţia celor născuţi începând cu 1998 care simt mai multă singurătate. Aceasta este Generaţia Z, tinerii care s-au născut deja cu noile tehnologii şi care nu au cunoscut o lume fără reţele sociale. Aceştia sunt cei care cel mai frecvent acuză singurătatea.

Într-un studiu al Cigna s-au comparat mărturiile a 20.000 de persoane de toate vârstele. Circa 50% au arătat că sunt cel puţin conştienţi că trăiesc în singurătate, şi că multe din aceste situaţii apar deoarece se simt refuzaţi şi excluşi de ceilalţi, şi nu pentru că realmente sunt singuri.

Doctorul Daniel Russell de la Universitatea din Los Angeles a dezvoltat un test pentru a măsura până la ce punct ne simţim singuri, şi pe care îl puteţi efectua online. Conform acestui psiholog clinician, problema nu este dacă ne simţim singuri ori nu, ci dacă această singurătate se cuibăreşte în sufletul nostru şi ne scufundă în pre-depresie. Înainte de a realiza testul, Russell a spus clar că nu există răspunsuri pozitive sau negative în această privinţă, important fiind să ne identificăm sentimentele şi să lucrăm la ele.

Ieşiţi afară, lumea vă aşteaptă

Dacă realmente trăiţi în singurătate, este indispensabil să fiţi capabili să o depăşiţi şi să trăiţi în armonie. Singurătatea nu este nici bună nici rea, doar că sentimentul pe care ţi-l generează poate fi pozitiv sau negativ. Faptul de a nu şti să trăieşti în singurătate vorbeşte despre o incapacitate de a reuşi să convieţuieşti cu tine însuţi. Trebuie să învăţăm să înţelegem şi să ne respectăm bioritmurile care ne fac să ne simţim bine: orare, rutine şi activităţi în singurătate. Şi să nu generăm o obsesie faţă de faptul că suntem singuri, ci să înţelegem asta ca o situaţie normală, care nu ne defineşte nici nu ne scade valoarea ca individ faţă de restul societăţii.

Hola.com

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top