Home / De toate / Piramida din Java poate schimba istoria civilizaţiei umane

Piramida din Java poate schimba istoria civilizaţiei umane


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Piramida din Java poate schimba istoria civilizaţiei umane 1388 Views

java

Cercetătorii indonezieni au descoperit structuri artificiale extrem de vechi sub piramida neobişnuită Gunung Padang din insula Java. Descoperirea ar putea revoluţiona cunoştinţele despre istoria civilizaţiei umane.

Arheologii au găsit la baza sitului arheologic indonezian Gunung Padang, care a fost datat la treisprezece mii de ani vechime, structuri de acelaşi tip cu celebrele terase de piatră artificiale ale sitului, însă mult mai vechi.

Săpăturile şi studiul geoelectric au fost realizate de un grup de cercetători indonezieni. S-au găsit nişte coloane de andezit fixate în poziţie orizontală, aliniate de la est la vest, aliniere care nu este naturală, conform coordonatorului cercetării, Danny H. Natawidjaja, de la Institutul Indonezian de Ştiinţe (LIPI) aparţinând Guvernului Indoneziei.

În plus arheologii au descoperit un material de umplutură compus din minereu de fier (45 %), siliciu mineral (41 %), şi minerale de argilă şi carbon (14 %) care se crede că au putut fi folosite ca un beton antic.

Analiza radiometrică a unor probe de carbon, realizată în unele din cele mai importante laboratoare de datare cu radiocarbon din SUA, a relevat o vechime între treisprezece mii şi douăzeci şi trei de mii de ani, faţă de rezultatele anterioare obţinute de alţi cercetători care demonstrau date de doar treisprezece mii de ani vechime.

Concentraţia de siliciu şi de fier din material este mult mai ridicată decât în mediul ambiant, ceea ce dovedeşte provenienţa sa artificială şi pe de altă parte ne face să ne gândim că vechii constructori ai sitului cunoşteau deja metalurgia. Prin comparaţie, primele semne ale existenţei metalurgiei în Europa au apărut doar acum cinci-şase mii de ani.

Totuşi rezultatele sunt atât de impresionante că pot provoca neîncredere. Dacă însă cercetătorii vor reuşi să demonstreze fără îndoială că datarea este corectă, atunci Gunung Padang se va transforma meritoriu într-una dintre culmile civilizaţiei umane, probabil şi cea mai veche.

Sursa: BBC Mundo

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top