Home / De toate / Noua insulă vulcanică a Japoniei, de 30 de ori mai mare

Noua insulă vulcanică a Japoniei, de 30 de ori mai mare


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Noua insulă vulcanică a Japoniei, de 30 de ori mai mare 1616 Views

insula

Ce este mai bine decât să ai o nouă porţiune de teritoriu? Ca aceasta să crească atât încât să oblige la schimbarea graniţelor maritime ale ţării căreia îi aparţine.

Tocmai asta se întâmplă în Japonia: în noiembrie trecut, teritoriul nipon s-a mărit în mod neaşteptat cu o insulă răsărită în apele Oceanului Pacific, după o puternică explozie subacvatică.

Acum, insuliţa în flăcări creşte cu o viteză ce face necesară extinderea zonei economice maritime exclusive a Japoniei.

Formaţiunea, generată de lava acumulată de un vulcan submarin şi situată la circa 1.000 de kilometri sud de Tokio, este de peste 30 de ori mai mare decât atunci când s-a ivit la suprafaţă.

Măsurătorile au generat entuziasm în Japonia, unde se prevede că expansiunea zonei maritime va avea efecte pozitive în economie.

Când a apărut, cercetătorii s-au arătat sceptici: au crezut că micuţa insulă va fi “spălată” de ape în câteva zile.

Dar cu trecerea lunilor s-a dovedit contrariul: acumularea de sedimente de la exploziile submarine succesive a făcut-o să crească neîntrerupt.

Curioasa ei expansiune a avut ciudate repercusiuni dincolo de ţara asiatică.

În Statele Unite, un grup religios afirmă că insula este o “manifestare a Domnului” şi “un îndemn pentru păcătoşi să se pocăiască”.

Alţii în schimb au o preocupare mai pământeană: după ce au circulat fotografii pe internet arătând insula apărută pentru prima oară, aceasta a fost botezată Snoopy, datorită asemănării conturului său cu câinele lui Charlie Brown din istorioara lui Charles M. Schulz.

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top