Home / De toate / Misiune pentru studiul magnetismului terestru

Misiune pentru studiul magnetismului terestru


Posted by: Adrian in De toate, Stiinta, Tehnologie Comments Off on Misiune pentru studiul magnetismului terestru 754 Views

swarm

Misiunea Swarm a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a început săptămâna trecută cu lansarea rachetei ce duce pe orbită trei sateliţi ruseşti la 490 km înălţime. Flota are ca obiectiv studierea semnalelor magnetice emise de nucleul planetei noastre, cu scopul de a explica încetinirea mişcării sale de rotaţie.

Cei trei sateliţi identici ai misiunii călătoresc la bordul unei rachete Rockot, care a decolat de pe cosmodromul de la Plesetsk, la circa 800 km nord-est de Moscova (Rusia). Programul Swarm caută să înregistreze informaţii despre dinamica nucleului terestru, procesele geodinamice şi interacţiunea nucleu-mantă prin studiul scutului magnetic al planetei. Totul pentru a înţelege mai bine “dinamul” Terrei, care conform ultimelor observaţii pare că şi-a încetinit activitatea.

Câmpul magnetic al planetei noastre se extinde de la nucleul intern până în punctul în care întâlneşte vântul solar, un curent de particule energetice emanate de soare. Acţionează ca un scut protector, permiţând existenţa atmosferei şi în cele din urmă a vieţii. Intensitatea sa variază constant şi, conform spuselor astronomilor, a slăbit cu 15% în ultimii 150 de ani.

swarm 1

După lansare vor trece trei luni de teste şi calibrări necesare până când experţii vor putea începe să lucreze cu echipamentul Swarm. Doi dintre sateliţi vor orbita în paralel, căzând circa 300 km în decurs de patru ani, în timp ce al treilea se va menţine la altitudinea iniţială.

Sursa: muyinteresante.es

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top