Home / De toate / Gerurile din SUA şi Canada, din vina omului?

Gerurile din SUA şi Canada, din vina omului?


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Gerurile din SUA şi Canada, din vina omului? 2088 Views

ger

Nu a fost o iarnă obişnuită: nordul Statelor Unite şi mare parte din Canada au avut parte de geruri istorice iar coastele de sud ale Regatului Unit abia îşi revin după o furtună care a inundat numeroase locuinţe.

Cauza? Pare că ar fi mai multe: schimbarea climatică, curenţi de aer, schimbare de rotaţie.

Însă conform unei cercetări făcute publice săptămâna aceasta, una dintre cauzele acestei ierni extreme este legată de ceea ce se cunoaşte dreptjet stream“.

Acest curent, ce determină climatul din nordul Europei şi Americii de Nord, ar putea să fie în schimbare, sugerează raportul.

Conform studiului realizat de experţii de la Universitatea Rutgers din New Jersey, SUA, numituljet streama luat un drum mai lung şi mai ramificat decât de obicei.

Din acest motiv zilele de ger din ultimele luni s-au prelungit mult peste aşteptări.

Şi schimbarea traiectoriei acestui important curent se datorează în special temperaturilor din Arctica, unde au crescut de două sau trei ori mai rapid decât în alte zone ale planetei.

ger 2

Conducătoarea echipei, profesoara Jennifer Francis, a adăugat cămodelele climatice sunt în schimbare şi evident oamenii observă că în zonele în care trăiesc nu mai este la fel an de an“.

Ceea ce observăm se va produce cu o mai mare frecvenţă şi cu aceeaşi dura“, explică cercetătoarea.

Cu aceste variaţii extreme se naşte o întrebare: această schimbare ajet stream” este naturală sau rezultatul acţiunii omului?

“Este clar că Arctica s-a încălzit accelerat în ultimii 15 ani“, a spus. “Avem puţine date, dar pe măsură ce adunăm informaţii începem să ne dăm seama că influenţăm treptat clima”.

Directorul Centrului de informaţii asupra zăpezii şi gheţii din SUA, Mark Serreze, a spus că încă nu există o idee clară privind noul concept, pe care unii l-au botezat dejarăzbunarea lui Moş Crăciun“.

Sunt argumente în favoarea şi contra acestei teorii. Este cert însă că pierderea gheţii ar putea afecta clima, deoarece totdeauna a acţionat ca un izolant între ocean şi o atmosferă mai rece“, a explicat Serreze.

Sursa: BBC Mundo

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top