Home / De toate / De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton?

De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton?


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton? 2085 Views

bebe 1

Timp de 75 de ani, gravidele din Finlanda au primit de la stat cutii de carton. Erau ca un pachet iniţial cu haine, cearşafuri şi jucării. Puteau fi folosite ca pătuţuri. Mulţi spun că această politică a ajutat ţara nordică să ajungă una dintre naţiunile cu cea mai mică rată de mortalitate infantilă din lume.

Este vorba de o tradiţie ce datează din anii 30 şi caută să ofere tuturor copiilor finlandezi, indiferent de condiţia lor socială, un început de viaţă echitabil.

Pachetul de maternitate, un dar de la guvern, este disponibil pentru toate femeile ce aşteaptă un copil.

Conţine scutece, sac de dormit, haine pentru aer liber, produse pentru baie, şervete şi o salteluţă.

bebe 2

Cu salteaua pe fund, cutia se transformă în primul pătuţ al bebeluşului. Mulţi copii şi-au făcut prima siestă în siguranţa oferită de pereţii de carton.

Mamele pot alege între a lua cutia sau a încasa bani (circa 214 dolari), dar 95% optează pentru cutie, care este mult mai valoroasă.

Tradiţia a luat naştere în 1938. La început era doar pentru familiile cu resurse reduse, lucru care s-a schimbat în 1949.

“Nu doar că a fost oferită tuturor viitoarelor mame, ci prin noua legislaţie, pentru a obţine cutia, trebuiau să meargă să consulte un medic la o clinică publică prenatală, în primele patru luni de sarcină”, spune Heidi Liesivesi, angajată la Kela, instituţia finlandeză de asigurări sociale.

Cutia le oferea mamelor cele necesare pentru a-şi îngriji bebeluşii, dar le şi îndruma pe femei spre profesioniştii din sistemul de sănătate de stat, pentru bunăstarea noii generaţii a Finlandei.

Sursa: BBC Mundo

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top