Home / Tehnologie / Stiinta / Creierul nu se opreşte niciodată din creştere

Creierul nu se opreşte niciodată din creştere


Posted by: Adrian in Stiinta Comments Off on Creierul nu se opreşte niciodată din creştere 126 Views

Nu contează cât de în vârstă eşti. Un studiu a descoperit că bătrânii au acelaşi număr de neuroni noi ca şi adolescenţii.

O echipă de neurologi de la Universitatea Columbia (SUA) a observat că creierul nu se opreşte din creştere, o descoperire ce ar putea ajuta la tratarea bolilor degenerative precum Alzheimer.

Anterior, cercetătorii credeau că în creier nu se mai dezvolta nicio celulă nouă după copilărie, deoarece este mult mai difícil pentru adulţi să dobândească noi abilităţi sau să înveţe o limbă străină, de exemplu.

Studii mai recente au sugerat că dacă se hiperstimulează zone specífice din creier, se pot forma noi celule. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Cell Stem Cell a conchis că se formează mii de noi celule cerebrale sau neuroni tot timpul, inclusiv când persoanele sunt foarte în vârstă.

Sinapse

Lucrarea sugerează că problemele cu capacităţile mentale şi memoria asociată vârstei nu se datorează pierderii de neuroni, ci eşecului neuronilor înşişi de a comunica într-un mod adecvat între ei.

“Descoperim că persoanele în vârstă au o capacitate similară de a produce mii de noi neuroni în hipocamp pornind de la celulele mamă, aşa cum o fac şi persoanele mai tinere. Totuşi, persoanele mai în vârstă au mai puţină vascularizare (formare de vase sanguine) şi uneori o mai slabă capacitate a noilor neuroni de a stabili conexiuni“, explică Maura Boldrini, conducătoarea studiului.

Această descoperire ar putea ajuta la tratamentul bolilor neurodegenerative

 Descoperirea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cauzele demenţei şi cum să evite să se producă, întrucât numărul de persoane cu aceste modificări neurodegenerative nu încetează să crească.

Pentru experimentul lor, experţii au observat hipocampul a 28 de indivizi sănătoşi între 14 şi 79 de ani care au murit subit. Niciunul dintre ei nu prezenta o deteriorare cognitivă sau depresie, care să fi putut afecta dezvoltarea neuronilor.

Au descoperit că până şi în creierele mai mature s-au format neuroni până în momentul morţii. Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă observă neuroni recent creaţi şi starea vaselor sanguine în tot hipocampul uman la puţin timp după moarte.

“Am găsit cifre similare de progenitori neuronali intermediari şi mii de neuroni imaturi”, au concluzionat autorii.

Diferenţa în acest caz a fost că persoanele mai în vârstă au format mai puţine vase sanguine noi în structurile cerebrale şi aveau un grup mai mic de celule progenitoare, descendente din celulele mamă care să se transforme în neuroni.

După cum spune Boldrini, această deteriorare cerebrală la bătrâneţe s-ar putea datora ansamblului mai mic de celule mamă neurale, diminuării vaselor sanguine şi conectivităţii celulă-celulă redusă în hipocamp.

“Este posibil ca neurogeneza hipocampului în curs să susţină funcţia cognitivă specifică a fiinţei umane pe toată durata vieţii şi că diminuările ar putea fi legate de o capacitate de recuperare cognitiv-emoţională compromisă”, conchide.

Referinţe: Cell Stem Cell, Boldrini et al.: “Human Hippocampal Neurogenesis Persists Throughout Aging”  

Muy Interesante

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top