Home / Tehnologie / Stiinta / Celulele cancerigene au propriile “drone”

Celulele cancerigene au propriile “drone”


Posted by: Adrian in Stiinta Comments Off on Celulele cancerigene au propriile “drone” 137 Views

Le utilizează pentru a anula mijloacele de apărare ale corpului nostru

Celulele canceroase sunt mai mult decât o masă de celule care cresc fără control: constant sunt implicate într-o luptă activă cu sistemul imunitar, pentru a-şi garanta supravieţuirea. De fapt, capacitatea de a evita sistemul imunitar este o caracteristică a cancerului. Însă fac mai mult de atât. Conform unui studiu recent, publicat în Nature, celulele canceroase eliberează “drone” biologice pentru a le ajuta în această luptă: vezicule mici numite exosome care circulă în sânge şi sunt înarmate cu proteine numite PD-L1 care fac ca celulele T să se epuizeze înainte de a avea ocazia să distrugă tumoarea şi să apere corpul.

Descoperirea oferă o imagine care schimbă paradigma în privinţa felului cum tumorile îndeplinesc o acţiune sistemică pentru a suprima sistemul imunitar. În plus, indică şi o nouă formă de a prezice felul în care pacienţii cu cancer vor răspunde la terapia anti-PD1 care întrerupe suspendarea imună pentru a combate tumorile şi se erijează într-un mijloc de a mări efectivitatea acestor terapii.

“Imunoterapiile – explică Wei Guo, conducătorul studiului, într-un comunicat – sunt vitale pentru mulţi pacienţi cu melanom metastazic, dar circa 70% din aceşti pacienţi nu răspund la ele. Aceste tratamente sunt costisitoare şi au efecte secundare toxice, drept pentru care ar fi util să se ştie care pacienţi vor răspunde. Identificarea unui biomarcator în fluxul sanguin ar putea ajuta să se facă predicţii timpurii privind pacienţii care vor răspunde şi, mai apoi, ar putea oferi pacienţilor şi medicilor lor posibilitatea de a proiecta o strategie destinată controlării eficienţei tratamentului”.

Sursa: Quo

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top