Home / De toate / Ce fel de muzică este ‘muzak’?

Ce fel de muzică este ‘muzak’?


Posted by: Adrian in De toate 0 1175 Views

musica-ascensor

Aţi stat vreodată să vă gândiţi la cantitatea de muzică de fond cu care suntem bombardaţi zilnic în magazine, restaurante, la firmă sau la telefon, şi asupra căreia nu avem nicio posibilitate de alegere? În vocabularul muzicologilor, această muzică ambientală poartă numele de “muzak”.

Termenul muzak este, în realitate, numele comercial al unei firme create în Statele Unite în anii ’20 de George Squires, pentru a oferi muzică pe calea telefoniei. Se cunoaşte de asemenea ca muzică de ascensor”, deoarece la început se folosea în zgârie-nori, în interiorul ascensoarelor, pentru a-i calma pe ocupanţi în timp ce urcau sau coborau. În anii ’40 a început să se utilizeze în fabrici şi întreprinderi, cu scopul de a mări indicii de productivitate a angajaţilor. Pentru a atinge acest obiectiv experţii asigurau că trebuie să se aleagă cântece care pot fi “auzite dar nu ascultate”, evitând părţile cântate, pentru ca textul să nu fie motiv de distragere a atenţiei. Volumul era moderat şi muzica nu se înscria într-un gen anume, se evitau marile succese, ca şi frecvenţele foarte înalte sau foarte joase.

About Adrian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top