Home / De toate / Câţi peşti încap în guşa unui pelican?

Câţi peşti încap în guşa unui pelican?


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Câţi peşti încap în guşa unui pelican? 2156 Views

pelican

Evident, depinde de mărimea peştilor, dar cel mai mare pelican este capabil să ducă în sacul gular ştiuci (până la un metru), şalăi (50 cm şi 2 kg), crapi şi anghile. Nu este prea dificil să facă asta, deoarece este pasărea zburătoare cea mai grea: până la 15 kilograme. Condorul şi albatrosul îl întrec doar în înălţime (de la coadă la cap) şi în anvergură (distanţa între vârfurile aripilor întinse).

Guşa acestor păsări este făcută dintr-un tip de piele flexibilă şi impermeabilă. În ciuda a ceea ce se crede, nu este vorba de un depozit de mâncare, ca la alte păsări terestre, ci acţionează ca o plasă de pescuit: pasărea se scufundă cu mare viteză într-un banc de peşti, deschide ciocul şi îşi umple punga de apă prinzând tot ce apucă. Imediat apoi lasă să se scurgă apa şi reţine ce a pescuit; dar nu păstrează prada în aceeaşi pungă, ci o înghite, căci altfel nu mai poate pescui.

 La păsările care se hrănesc cu seminţe şi grăunţe (granivore) mâncarea stă câteva zile în guşă pentru a se umezi şi desface, căci nu produc sucuri gastrice. Altă funcţie a acestor pungi gulare la pelican, fregată şi alte păsări asemenea este schimbarea culorii pentru a atrage femelele.

 Sursa: quo.es

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top