Home / Tehnologie / Câtă electricitate consumă internetul?

Câtă electricitate consumă internetul?


Posted by: Adrian in Tehnologie Comments Off on Câtă electricitate consumă internetul? 256 Views

Centrele de date şi spaţiile ce găzduiesc serverele ce suportă infrastructura de internet consumă foarte multă energie, dar sunt tot mai eficiente.

Utilizarea internetului devorează cu mult mai multă energie decât ne imaginăm. Reţeaua de reţele se poate considera responsabilă de circa a zecea parte din consumul direct de electricitate de pe tot globul, după cum afirma Jonathan Koomey, cercetător de la Universitatea Stanford.

Totuşi, această cifră trebuie luată cu precauţie, deoarece multe calculatoare ce contribuie la mărimea sa se utilizează pentru tot felul de sarcini, nu doar pentru comunicarea de date. Este în special cazul calculatoarelor casnice sau al telefoanelor noastre. Sunt parte din internet, dar nu ne gândim la ele ca la elemente ale infrastructurii ce ne suportă comunicaţiile.

Deşi este foarte ridicată, cifra demască altă realitate: că serverele şi calculatoarele noastre sunt tot mai eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, o creştere liniară a consumului de electricitate începând cu anul 2000 a permis obţinerea unei creşteri exponenţiale în cantitea de informaţie care circulă prin Reţea.

Marile centre de date ce deservesc conţinutul consumat zilnic generează o importantă cerere. Atât de mare încât firme precum Google, Facebook sau Apple trebuie să construiască enorme instalaţii electrice alături de ele pentru a le asigura funcţionarea 24 de ore pe zi.

Conform unui studiu al Universităţii Northwestern (SUA), doar aceste centre sunt responsabile de 3% din energia consumată pe glob. Ţineţi cont de asta data viitoare când vreţi să trimiteţi un GIF animat cu pisici.

Muy Interesante

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top