Home / Tehnologie / Stiinta / Au fost creaţi neuroni umani funcţionali dintr-o mostră de sânge

Au fost creaţi neuroni umani funcţionali dintr-o mostră de sânge


Posted by: Adrian in Stiinta Comments Off on Au fost creaţi neuroni umani funcţionali dintr-o mostră de sânge 152 Views

Cercetătorii americani au obţinut până la 50.000 de neuroni pentru fiecare mililitru de sânge.

Celulele imune umane din sânge se pot transforma direct în neuroni funcţionali în laborator, în aproximativ trei săptămâni, cu adăugarea a doar patru proteine, după cum a descoperit o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford (SUA). Nu sunt neuroni perfecţi, dar pot servi pentru a cunoaşte mai bine bolile precum Alzheimer şi autismul şi a face posibile noi tratamente.

 Această dramatică transformare nu necesită transformarea celulelor în pluripotente (o etapă de dezvoltare flexibilă în care celulele se pot converti în aproape orice tip de ţesut), ci se produce printr-un proces mai direct numit transdiferenţiere pornind de la linfocitele T, un tip de globule albe însărcinate cu organizarea apărării în sistemul imunitar.

Transformarea se produce cu o eficienţă relativ ridicată (generând până la 50.000 de neuroni la 1 mililitru de sânge) şi se poate obţine cu mostre de sânge proaspete sau în prealabil congelate şi stocate, ceea ce îmbunătăţeşte enorm ocaziile de a studia modificările neurologice.

Sângele este una dintre mostrele biologice cel mai uşor de obţinut”, comentează Marius Wernig, conducătorul studiului. “Aproape toţi pacienţii care se internează într-un spital lasă o mostră de sânge iar aceste mostre se congelează şi stochează pentru studierea ulterioară. Această tehnică este un mare avans ce deschide posibilitatea de a învăţa pe procese complexe de boli prin studierea unui mare număr de pacienţi”.

După cum spun autorii studiului publicat în Actele Academiei Naţionale de Ştiinţe, producerea de celule mamă pluripotente induse pornind de la un mare număr de pacienţi este costisitoare şi laborioasă şi necesită sute de mostre individuale şi specifice ale pacientului pentru a deduce  contribuţiile legate de duzini sau mai multe mutaţii asociate bolii.

Găsirea unui mod mai uşor şi mai eficient de a produce neuronii specifici pentru pacient era cheia.

O transformare neobişnuită

În noul studiu, cercetătorii s-au concentrat pe celulele imune înalt specializate numite celule T care circulă în sânge. Celulele T ne protejează de boli recunoscând şi ucigând celulele infectate sau canceroase. Din contra, neuronii sunt celule lungi şi subţiri capabile să conducă impulsurile electrice pe toată lungimea lor şi să le treacă dintr-o celulă în alta. Dar în ciuda formelor, locurilor şi misiunilor biologice enorm diferite ale celulelor, cercetătorii au descoperit că este nesperat de uşor să le completeze misiunea.

“Este şocant de simplu să transformi celulele T în neuroni funcţionali în câteva zile”, a spus Wernig. “Celulele T sunt celule imune foarte specializate cu o formă rotundă simplă, drept pentru care rapida transformare este ceva halucinant”.

Neuronii umani rezultaţi nu sunt perfecţi. Le lipseşte capacitatea de a forma sinapse mature sau conexiuni între ei. Totuşi, sunt capabili să ducă la îndeplinire principalele funcţii fundamentale ale  neuronilor, iar autorii speră că vor putea îmbunătăţi mai mult tehnica pe viitor.

“Acum avem o formă de a studia direct funcţia neuronală, în principiu, a sute de persoane  cu schizofrenie şi autism. Timp de decenii am avut foarte puţine piste privind originea acestor transformări sau cum să le tratăm. Acum putem începe să răspundem la multe întrebări”, conchide Wernig.

Referinţe: Transdifferentiation of human adult peripheral blood T cells into neurons. Koji Tanabe et al. PNAS, Junio, 2018. 201720273. DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.1720273115

Muy Interesante

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top