Home / De toate / Alice în Ţara Minunilor, sub semnul drogurilor

Alice în Ţara Minunilor, sub semnul drogurilor


Posted by: Adrian in De toate Comments Off on Alice în Ţara Minunilor, sub semnul drogurilor 1912 Views

alice

Au trecut aproape 150 de ani de la publicarea aventurilor lui Alice în ţara minunilor, la 24 mai 1865, şi acest clasic al literaturii britanice continuă să dea naştere la o mie una interpretări. Una dintre cele mai răspândite este că atmosfera cărţii a putut fi concepută doar cu ajutorul drogurilor.

Să nu uităm că în vremea lui Lewis Carroll –pseudonimul matematicianului englez Charles Lutwidge Dodgson- opiul şi o băutură alcoolică ce conţinea ca ingredient laudanum se consumau legal. La aceasta trebuie adăugat că scriitorul Carroll suferea de migrene, pentru care apela la un remediu puternic care să le aline. De fapt, există un sindrom numit Alice în Ţara Minunilor sau micropsie, ce constă în vederea distorsionată a lucrurilor şi care este cauzat de cefaleele acute.

Cert este că mulţi au găsit în ciupercile magice ingerate de protagonistă, în narghileaua fumată de omidă sau în surâsul suspendat în aer al motanului din Cheshire referinţe clare la droguri.

Această interpretare a lucrării a fost populară în special în anii 60, când făceau furori LSD şi alte substanţe psihotrope. Dar majoritatea experţilor romanului, care a continuat cu Alice în Ţara Oglinzilor (1871), nu vor să vorbească despre această posibilitate, ci pur şi simplu văd aici o imaginaţie debordantă, cu unicul scop de divertisment.

Sursa: muyinteresante.es

About Adrian

Comments are closed.

Scroll To Top